zondag 25 juli 2010

Berichtgeving klassieke media steeds meer anti-syndicaal of "afwezig syndicaal" (zomerblog 12)

Een reactie van Paul Everaert, vroeger docent sociologie en directeur Departement Sociale Hogeschool, Heverlee, Katholieke Hogeschool Leuven.

Beste Luc,

Pas vandaag heb ik het initiatief van de zomerblog ontdekt via de mail aan militanten. Het is een bijzonder goed en belangrijk initiatief. De berichtgeving in de klassieke media wordt steeds meer anti-syndicaal of "afwezig syndicaal".
Ik was heel erg geschoffeerd door de berichtgeving rond de "Carrefourkwestie". Het was in volle verkiezingsperiode en Guy Tegenbos bracht een heel eenzijdig standpunt, zonder enige belendende informatie. In de overige media was het al niet beter. Noels nam op zijn blog gewoon de tekst van Tegenbos over en nodigde zijn "lezers" uit "zich eens goed te laten gaan".

In de "Opelkwestie" was er wat meer informatie, maar het bleef eenzijdig. De Vlaamse media gebruiken daarbij het "cliché Madame Non" om elk denken uit te schakelen.

We kunnen niet genoeg aandacht besteden aan goede informatie en verantwoording van onze standpunten. Daarom is deze blogkrant zo belangrijk in de huidige evolutie.
Ik weet wel dat sommige media alleen bepaalde bevolkingsgroepen bereiken, maar gezien de toenemende scolarisatie van de bevolking wordt de "blogosfeer" steeds belangrijker. Vooral ook omdat men van veel problemen probeert "generatieconflicten" te maken (naast communautaire). Goede aanwezigheid bij de direct betrokkenen is van groot belang via de syndicale werking in de bedrijven, maar ook het steunvlak onderhouden en verbreden in de publieke opinie is van groot belang.

Hartelijke groet
Paul Everaert

Geen opmerkingen:

Een reactie posten