woensdag 14 juli 2010

Verkeerde info over brugpensioen rechtgezet (zomerblog 4)

Uit alle commentaren op de Milquet-beslissing, om brugpensioen vanaf 50 jaar toe te staan aan afgedankte opel-werknemers, kunnen we maar een ding afleiden: er is een ontstellend gebrek aan juiste info over het brugpensioen. We zetten dan ook graag de zaken op een rijtje.

Brugpensioen vanaf 50 heeft maar twee verschillen met werkloosheid vanaf 50

Eén : de werkgever betaalt bovenop het dopgeld een toeslag. En dat is in het geval van het Opel-debacle maar de verdomde plicht van het bedrijf. Een winstgevend bedrijf sluiten en duizenden gezinnen voor schut zetten, dat doe je niet ongestraft.

Twee : de werkgever betaalt een hogere bijdrage aan de sociale zekerheid. Brugpensioen is dus goedkoper dan werkloosheid voor de sociale zekerheidskas.

Voor de rest zijn er géén maar dan ook géén verschillen.

De werknemer moet deelnemen aan een tewerkstellingscel. De werknemer wordt “geactiveerd” door VDAB (Forem of Actiris); dwz wordt begeleid in het zoeken naar een andere job. De werknemer moet een aangeboden passende betrekking aanvaarden. De werknemer ontvangt van de RVA een normaal dopgeld.

Enkel en alleen oudere werknemers die minstens 58 jaar zijn of minstens 38 jaar gewerkt hebben worden vrijgesteld van beschikbaarheid voor de arbeidsmarkt. Of ze nu werkloos of bruggepensioneerd zijn. Ook hier maakt dat dus geen enkel verschil uit.

Vreemde verontwaardiging

Vanwaar dan die verontwaardiging als men na hard onderhandelen met de directie tot een akkoord komt waarbij men het financieel, psychisch en ander leed van gedumpte werknemers wat verzacht. Onder vorm van een bijpassing, bovenop het dopgeld, ten laste van het bedrijf. Maar voor de rest geen enkel verschil met een werkloze. En toch regent het harde reacties. Een greep uit wat citaten:

Geert Noels (Econopolis) : “De bruggepensioneerden worden de klusjesmannen in het zwarte circuit voor de volgende tien jaar. Twee keer diefstal van de volgende generatie”.
Het RVA-statuut heeft in deze géén enkel belang. Een bruggepensioneerde noch gelijk welke werkloze mag in het zwart bijklussen. Zowel de zwartwerker als diegene die hem zwart laat werken zijn strafbaar. En de RVA controleert zeer streng. Dat weet Noels ook.

Vincent Van Quickenborne (Open-VLD) : “Waren brugpensioenen Vlaams, ze waren al uitgedoofd”.
Geen getwitter : Brugpensioen afschaffen is een puur taalkundige discussie. Want brugpensioen is werkloosheid. Er is géén verschil. Of wil Quickie gewoonweg het afdanken van werknemers verbieden? Of wil hij dat het bedrijf bovenop het dopgeld geen opleg meer moet betalen? Of dat de werkgever ook geen duurdere bijdrage moet betalen aan de sociale zekerheid. Dat is nochtans een beslissing van de regering waartoe hij zelf behoort. Morgen is het dus, “waren werklozen Vlaams, ze waren al lang afgeschaft”.

Karel Van Eetvelt (Unizo) : “Brugpensioen, de schande gaat door. 50 jaar bij Opel is de schaamte voorbij, een vernietigend signaal voor wie nu toetreedt tot de arbeidsmarkt”.
Wie nu toetreedt tot de arbeidsmarkt wil een job. Dat willen de afgedankten van Opel ook. Dat willen zelfs oudere werklozen. Probleem is dat niemand ze momenteel een job geeft. Niet aan de jongeren. Niet aan de ouderen. Pure demagogie!

Alexander De Croo (Open-VLD) : “Natuurlijk moeten we solidair zijn met de mensen die hun job verliezen, maar dat doe je niet door hen te dumpen in de dure regeling van het brugpensioen”.
Brugpensioen is niet duurder dan werkloosheid. Juist goedkoper. De werkgever betaalt een hogere bijdrage aan de sociale zekerheid. Maar wellicht doelt De Croo met “duurder” op de kost voor het bedrijf. Want dat betaalt ook een toeslag bovenop de dop. Wij noemen dat solidariteit. Een stuk verzachten van financieel leed door de terugval van loon op de veel lagere dop. Bovendien betalen bruggepensioneerden belasting op hun toeslag. Zelfs in hun miserie zijn ze fiscaal solidair. Dat kan je niet van alle inkomens zeggen. Misschien dat Alexander daar ooit iets wil aan doen.

Jan Denys (Randstad) : “Vakbonden vertellen er niet bij dat ze heel dikwijls de werkgever zwaar onder druk zetten om over te gaan tot ontslag, zodat de betrokken werknemer kan “genieten” van het brugpensioen” .
Wat je “onder druk zetten” noemt. De werknemer is bij een afdanking of sluiting sowieso de zwakste partij en dus ook de pineut. Dat weet elke arbeidsmarktexpert. Als die werknemers zich verenigen en wat collectieve druk zetten dan is dat om hun belangen te verdedigen. Trouwens, veel bruggepensioneerden “genieten” evenveel als alle andere “gewone” werklozen. Het huis nog niet afbetaald, schoolgaande kinderen, geen dure bedrijfswagen, geen onkostennota’s, … Ze betalen alles zelf. Van een zeer laag inkomen. Dus om dan echt te genieten moet je echt wel heel sterk in je schoenen staan.

Paul De Grauwe (KUL) : “Brugpensioen op 50. Jonge mensen zullen jaren extra moeten betalen omdat Vlaamse en Waalse politici de moed ontbreekt om nee te zeggen”.
Als jonge mensen jaren extra zullen moeten betalen heeft dat niets met brugpensioen te maken. Maar alles met het feit dat er te weinig werk is. Een bruggepensioneerde kost niet meer dan een werkloze. Neen zeggen op brugpensioen is gewoon ja zeggen op werkloosheid. In de rekening maakt dat geen enkel verschil. Tenzij werkgevers morgen massaal beginnen aanwerven. Maar daar kan tot nog toe geen enkele Vlaamse of Waalse politicus voor zorgen.

Marc Leemans

9 opmerkingen:

  1. Wanneer zien we van UW kant eens voorstellen om de taart te VERGROTEN alvorens ze te verdelen..? Je vraagt om extra jobs, maar dan moeten ze ook eerst competitief worden qua kost, op z'n minst ten opzichte van onze buurlanden... Dure regelingen à la brugpensioen à 50 jaar maakt de totale arbeidslast alleen maar zwaarder. Het is absoluut niet fair tegenover de jongere generaties om nu met overdreven gebruik van brugpensioen de vlucht vooruit te kiezen. Er is een mentaliteitswijziging nodig.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als brugpensioen goedkoper is dan werkloosheid, laten we dat dan invoeren vanaf 18 jaar?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Eindelijk komt er wat reactie tegen alles wat er ons de laatste tijd vanuit werkgevershoek om de oren wordt gesmeten. Een mens zou zich op de duur schuldig gaan voelen omdat hij ooit in brugpensioen is "durven" gaan ...!
    Twee bedenkingen hierbij :
    1. Hoe kan het dat het ACV zich zo lang afzijdig heeft gehouden en de werkgevers maar heeft laten beteien met het spuien van "hun" waarheden ? Is het enkel een kwestie van niet gehoord worden (en wat is daar dan de reden voor ?) of is er meer aan de hand ?
    2. Ik stel vast dat er in Vlaanderen nog slechts weinige politieke partijen het brugpensioen verdedigen. Voor zover ik weet doen enkel SPA en GROEN! dat nog. CD&V stelt zich op als een van de felste tegenstanders. CD&V ? Is dat niet de partij waar ook het ACV (via het ACW) zijn vertrouwen in stelt ? Is zulk een situatie nog langer houdbaar ? Zet men als vakbond op die manier zijn eigen geloofwaardigheid niet op de helling ?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Noem het dan aub geen brugpensioen want het dekt de lading niet meer. Noem het gewoon een extra bijdrage door de werkgever bovenop de werkloosheid.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. In ons omringende landen wordt overal !!! overal !!! regelingen van vervroegde pensionering afgeschaft!!

    Hoe a.u.b. op met beschermen van insiders t.o.v. nieuwkomers en outsiders t.a.v. de arbeidsmarkt.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Sander de Waele18 juli 2010 om 11:57

    Maar als brugpensioen hetzelfde is als werkloosheid, waarom houden jullie dan vast aan die 'titel'?

    Omdat jullie weten dat de mensen die op brugpensioen gaan niet meer van plan zijn ooit nog te werken?

    Waarom volstaat voor die 50-plussers geen (zelfs riante) opzeg als voor de anderen? Die opzeg wordt ook door de afscheidnemende werkgever betaald!

    Kunnen jullie op deze vragen eens antwoorden vooraleer jullie op een belachelijke manier terechte kritiek foutief weerleggen?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Over verantwoordelijkheid van werkgevers gesproken.
    Onlangs een +50'er ontmoet die ontslagen werd in een slachthuis omwille van de crisis. Maar in werkelijkheid vervangen is door een Poolse werknemer met zogenaamd zelfstandigenstatuut.
    Waarom ? Omwille van de concurrentie met de "ons omringende landen" ? Omwille van de nakende brugpensioenleeftijd van de ontslagen werknemer ?
    Omwille van het betaalbaar houden van de hoge lonen van het hogere kader en de uitbetaling van dividenden aan de aandeelhouders ?
    Ondanks respectabele verdiensten van de werknemer in het bedrijf wordt hij misschien nog bekeken als een saldo op het display van het rekenmachientje. Jammer.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Vanaf 15 jaar bouwvakarbeider, daarna wegens de toenmalige crisis op fabriek in een (zwaar) volcontinu systeem verzeild geraakt.
    Nu,op mijn 53ste,en na 38 jaar trouwe dienst,met twee kapotte knieen,een versleten rug en heup,zouden de heren bureaucraten me nog een tiental jaren willen doen doordraaien en indien ik dat niet zou doen me de stempel van profiteur meegeven.
    Een waardig pensioen na 40 jaar ononderbroken arbeid is hier op zijn plaats!
    Trouwens, ik ben geen uniek geval in deze situatie, ware het niet veel beter voor iedereen na 40 jaar loopbaan op pensioen te mogen gaan?
    Inplaats van er een leeftijd op te plakken?
    Hebben mensen zoals ik niet genoeg geld in het pensioen-bodemloos-vaatje gestort?
    Oja, dat vaatje hebben de heren politiekers door de jaren heen opgesoupeerd.
    Dezelfde die ons nu,kleine garnalen,terug willen laten opdraaien voor hun wanbeheer.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Je kunt pas veranderingen in het brugpensioen doorvoeren als er voldoende aangepaste werkgelegenheid is!!!!
    Wij als belgen kunnen er nu eenmaal niets aandoen dat wij ons hele leven te hard hebben gewerkt tenopzichte van de andere landen
    Conclusie is dat wij op 58 jarige leeftijd
    meer dan onze plicht hebben voldaan

    BeantwoordenVerwijderen