vrijdag 9 juli 2010

Een zomerblog (1)

Iedereen heeft recht op vakantie, maar de tijd dat er echte komkommerperiodes waren, onderbrekingen met Kerstmis, Pasen en de zomer, met telkens een soort van ‘vakantiebestand’, die tijd lijkt voorbij te zijn. Ook de beslissingsmakers gunden elkaar dan minstens enkele vakantiedagen en een beetje rust. Nu loopt het politieke leven zelfs tijdens het reces van de parlementen op een of andere wijze door. Dit geldt nog meer voor het sociaal-economische leven. De vakbeweging kan dan niet afwezig zijn.

Uiteraard gaan wij ook met vakantie, dat is nodig om krachten op te doen want de volgende herfst zal niet alleen gekenmerkt worden door goudgele bladeren. Op 29 september gaan wij Europees en massaal aan de Europese top en regeringsleiders tonen dat wij niet willen dat onze economie en werkgelegenheid kapot gesaneerd worden. Van 21 tot 23 oktober houdt het ACV zijn toekomstcongres. Daarna moet onderhandeld worden over een nieuw Interprofessioneel Akkoord voor de volgende twee jaar. Dat is dan weer de voorbode van onderhandelingen in de sectoren. Inmiddels zal ook de non-profit onderhandelen, want ook hun vijfjarenakkoorden lopen af. En last but not least, op federaal vlak wordt aan een regering gebouwd. Ook dat is sociaal niet neutraal.

Binnen het ACV hebben wij de nodige schikkingen getroffen om de actualiteit scherp op te volgen en u regelmatig en indien nodig te bedienen van onze standpunten en beschouwingen. Wij verwachten echter veel muggen deze zomer. We zijn niet van plan op elke mug te jagen. Tegen muggenbeten bestaan middeltjes en de irritatie is hoe dan ook kort van duur. Wij zullen niet reageren op alles wat beweegt. Maar het ACV zal er staan, ook deze zomer.

1 opmerking:

  1. Niet schieten op elke mug. Akkoord, maar tegelijk moeten we ook beseffen dat we (ACV) steeds meeer in het defensief worden gedrongen door de werkgevers èn de politiek. Ik zou op de zomerblog dan ook graag al eens een 'voorzet' van het ACV lezen. We moeten niet altijd wachten tot 'anderen' ons zeggen 'wat wij zouden moeten doen'
    Dré Wolput

    BeantwoordenVerwijderen