woensdag 11 augustus 2010

Betalen de bedrijven teveel belastingen? (1) (Zomerblog 19)

Er moet voor 22 miljard gesaneerd worden om in 2015 opnieuw een begroting in evenwicht te hebben. 25 miljard zelfs, stelt preformateur Di Rupo. En dus hoor je de werkgevers opvallend veel klagen over de torenhoge belastingdruk. Om te bekomen dat vooral in de uitgaven wordt gehakt. En zo te vermijden dat ook inspanningen moeten gebeuren aan de inkomstenzijde, door een betere inning van de belastingen, door nieuwe belastingen of door hogere belastingen. Waag het vooral niet extra-geld te gaan zoeken bij de bedrijven, heet het. Want de bedrijven betalen zich al blauw. En ze nog meer laten betalen zou economische moord zijn.

Een massieve belastingverlaging

De bedrijven doen nu alsof de staat hen de voorbije jaren heeft uitgeperst als een citroen. Terwijl de naakte cijfers aantonen dat ze in de jaren 2010 hebben kunnen rekenen op een massieve belastingverlaging. Kijk eens naar de inkomsten uit vennootschapsbelasting voor de aanslagjaren 2001 tot 2008. Ze komen van Reynders zelf. De bedragen moeten worden vermenigvuldigd met miljoen euro.
Op papier bedraagt het tarief 33,99 %. Maar door allerlei kortingen en aftrekken was het reële gemiddelde tarief tegen 2001 al gezakt tot 19.9 %. En tussen 2001 en 2008 is het verder gezakt tot 13.6 %. Een kleine rekenoefening… Stel dat de belastingdruk al die jaren gelijk was gebleven. Dan zouden de bedrijven op hun winst van 93,3 miljard euro geen 12,7 miljard belasting hebben betaald, maar wel 18,6 miljard euro. Dat is dus een verschil van 5,9 miljard of al van bijna 1/4 van het totale tekort op de begroting.



De grote bedrijven kregen nog meer

Reynders was ook zo vriendelijk afzonderlijk de cijfers voor de 500 grootste bedrijven te leveren.



Die 500 grootste zijn qua belastingsdruk zelfs gezakt met 10,6 procentpunt, tot een gemiddeld tarief van amper 13.6 %. En kregen zo samen zo 2,6 miljard euro toegestopt.

Ja maar, reageren de werkgevers, andere landen doen dat ook. België moet wel volgen willen we niet weggeconcurreerd worden.
Uiteraard is het rijden en omzien, zolang Europa die fiscale dumping niet aan banden heeft gelegd. Maar de werkgevers moeten ook niet overdrijven.

KPMG (een belangrijk audit-, belastings- en adviesbureau) stelde eind vorig jaar al vast dat de tarieven in de OESO – landen die het had onderzocht niet verder daalden. De meeste landen kampen immers met budgettaire moeilijkheden ingevolge de financiële crisis. En dat zet sowieso een rem op belastingverlaging. (Wordt vervolgd door de notionele intrestaftrek.)

Reacties worden gepubliceerd als ze niet anoniem zijn en betrekking hebben op het behandelde onderwerp. Individuele antwoorden kunnen enkel wanneer een e-mail adres is toegevoegd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten