zondag 8 augustus 2010

De regeringspreformatie permanent opgevolgd (2) (Zomerblog 18)

De kinderbijslagen en het recht van het kind

De evolutie van de besprekingen in de gezondheidszorgen interesseren ons evenzeer, maar de opvolging laten we over aan de collega’s van de CM.

Maar hoe zou het dan kunnen lopen met de kinderbijslagen. Wel, die kinderbijslagen moeten niet meer afhankelijk zijn van het statuut van hun ouders, werknemers, zelfstandigen of ambtenaren, zeggen de politici, ze vertrekken van het recht van het kind en alle kinderen hebben gelijke rechten. Het arbeidsstatuut van hun ouders heeft daar weinig of niets mee te maken. Daar is veel voor te zeggen.

De kinderbijslagen uit de sociale zekerheid?

Maar dan worden de kinderbijslagen uit de sociale zekerheid gelicht. Het wordt dan een persoonsgebonden materie en in principe toegekend aan de Gemeenschappen, omdat dit tot nu toe de logica was uit de vroegere staatshervormingen. De Vlaamse politici willen het zo houden wat betekent dat de Brusselaars zouden moeten kiezen tussen het Franstalige en het Nederlandstalige stelsel. De Franstalige politici willen dat Brussel een eigen stelsel ontwikkelt en dat er dus een regeling komt per gewest. .

In elk van deze hypothesen worden de kinderbijslagen aan de politiek gegeven, de sociale partners zullen ze niet meer beheren en de vergoedingen zullen meer afhankelijk worden van de wisselende politieke getijden. Naargelang familiale politiek meer of minder prioritair is voor de politieke partijen die aan de macht zullen zijn.

Wie betaalt?

Blijkbaar is men in de besprekingen over deze tak van de sociale zekerheid reeds ver gevorderd. Maar als vertrokken wordt van de rechten van het kind en het stelsel wordt uit de sociale zekerheid gehaald, dan moet men logisch zijn. Dan moet het gehele systeem ook niet meer betaald te worden door arbeid, in dit geval door de werkgevers. Dat ontlast arbeid voor een deel, maar dan zijn het wel de regionale overheden die zelf andere financieringsbronnen zullen moeten aanboren.

Dus het is allemaal heel wat ingewikkelder dan men het ons wil voorstellen, Maar voor ons blijft er slechts één uitgangspunt: de mensen moeten er beter van worden en alles wat men loskoppelt van de sociale zekerheid, moet niet meer op kosten van arbeid.

Reacties worden gepubliceerd als ze niet anoniem zijn en betrekking hebben op het behandelde onderwerp. Individuele antwoorden kunnen enkel wanneer een e-mail adres is toegevoegd.

1 opmerking:

  1. Als men spreekt van een Vlaams, een Waals en eventueel een Brussels stelsel moeten dan plots niet alle kinderen gelijke rechten hebben volgens het recht van het kind?
    Marc Verslijcke Lochristi

    BeantwoordenVerwijderen